Friday, April 20, 2012

Holla 2012

Lama nyer blog nie bersawang cian sgt sebenar nyer rasa x best plak sebab x cite perkembangan myra... kalo rindu2 nnt leh baca.. sob..dob.. xpe starter dulu.. hope lepas nie vitamin rajin plak terlebih.. ok.. myra 10m 1w.. mcm anakbdara besar berdiri dah pas yp still takut nak melangkah.. ngada terlebih.. huhuuhuhu

Thursday, October 20, 2011

Setahun Berlalu(191010)

Genap setahun arwah ayah tinggalkan kitaorg.. cepat nyer masa berlalu tp mcm ner cerita pasal ayah x lekang dr cerita seharian kat rumah rasa mcm biasa mcm arwah ada jee... Insyaallah sampai bila2 pun ayah tetap di hati... Saje jee nak update gamba2 kenang2an ibu & ayah nie masa gi holiday kat kuching..suka sangat tengok mcm loving couple sesgt.. :) then yg penting tuk myra kenal rupa atuk mcm ner bila dah besar nnt....





Al-fatihah semoga roh ayah dicucuri rahmat Amin Ya Rabbal Alamin.....

Monday, October 17, 2011

Myra baby botak...


Susah nyer nak decide nak botakkan myra or x... banyak sgt pendapat.. pening lalat jap tapi  lps mummy myra yg keletah nie study sana sini so we decide cukur jee rambut myra samapai licin... Pas2 banyak sgt t api plak halangan sebab nyer takut nak cukur sendiri nak hantar kedai pun taku susah sgt kan coz mummy myra poyo sgt kot.....huhuhuhuhu...Antara sebab2 myra botak, hope leh share.. :P

Rasulullah SAW bersabda: “Setiap yang dilahirkan tergadai dengan aqiqahnya yang disembelih pada hari ketujuh dari kelahirannya dan dicukur rambutnya serta diberi nama" (HR. Ahmad dan Ashabus Sunan)

Mencukur rambut bayi adalah sesuatu yang disunatkan oleh Islam. Rasulullah s.a.w. bersabda: “Setiap bayi tergadai dengan akikahnya, disembelih untuknya pada hari ketujuh, dicukur rambutnya dan diberi nama.” [Shahih Sunan Abu Daud, no: 2838] Tujuan mencukur rambut adalah untuk membersihkan selaput kepalanya dan agar rambut yang baru lagi sihat dapat tumbuh. Oleh kerana itulah dalam riwayat yang lain, mencukur rambut juga disebut sebagai “bersihkan kotoran”, yakni hadis: “Bersama seorang anak satu akikah, maka tumpahkan untuknya darah (yakni sembelihan akikah) dan bersihkan kotorannya (yakni mencukur rambut).” [Shahih al-Bukhari, no: 5472, Fath al-Bari, jld. 27, ms. 24]

Mengenai faedah dari mencukur rambut bayi tersebut, Ibnu Al-Qoyyim berkata: “Mencukur rambut adalah pelaksanaan perintah Rasulullah SAW untuk menghilangkan kotoran. Dengan hal tersebut kita membuang rambut yang lemah dengan rambut yang kuat dan lebih bermanfaat bagi kepala dan lebih meringankan untuk si bayi. Dan hal tersebut berguna untuk membuka lubang pori-pori yang ada di kepala supaya gelombang panas boleh keluar melaluinya dengan mudah dimana hal tersebut sangat bermanfaat untuk menguatkan penglihatan, deria bau dan pendengaran si bayi".

Mencukur jambul bayi hukumnya makruh, kerana ia sejenis “qaza” yang dilarang oleh Rasulullah s.a.w. [Shahih al-Bukhari, no: 5920] “Qaza” ialah mencukur sebahagian rambut di mana-mana bahagian kepala sementara di bahagian lain rambut dibiarkan [Fath al-Bari, jld. 28, ms. 832]. “Qaza” dilarang kerana ia mencacatkan kepala seseorang – termasuk kepala bayi – dan ia menyerupai fesyen sebahagian orang bukan Islam. Sekalipun hukumnya makruh, mana-mana ibubapa yang beriman kepada Allah lagi mengharapkan keredhaan-Nya akan berusaha menjauhi sesuatu yang dilarang oleh Rasulullah s.a.w.. Selain itu ada juga ibubapa yang sekadar menggunting beberapa helai rambut bayi. Praktik ini tidak memiliki apa-apa manfaat sama ada dari sudut agama mahu pun selainnya.

Rambut tadi dikumpulkan, ditimbang, dan kita disunahkan untuk bersedekah (biasanya orang bagi beras) dengan nilai perak atau emas (mengikut kemampuan) sesuai dengan berat timbangan rambut bayi tersebut.

Ini sesuai dengan perintah Rasulullah SAW kepada puterinya fatimah RA : “Hai Fatimah, cukurlah rambutnya dan bersedekahlah dengan perak sesuai dengan berat timbangan rambutnya kepada fakir miskin (HR Tirmidzi 1519 dan Al-Hakim 4/237)

Myra yg mood x bape sporting.. seram mummy, nenek & tok wan. (Akhir nyer botakan myra kat umah jee sebab susah sgt nak cari kedai yg ok.)
X bape nak licin rambut myra sbb anak dara mummy nie mengamuk2...
Air mata bergenang... sedih sgt anak mummy.. huhuhuhuhuhu..

Baby botak mummy yg terpaksa pakai headban or topi bunga2.. kalo x org confuse gegirl ke boboy.. huhuhuhuhuhu...

Thursday, September 29, 2011

Majlis Cukur Jambul HA

Tarikh : 24/09/2011
Photographer : Dadda Myra
Video : Mr. Azam(Tok Pa Myra)
Bunga Telur : Bebear Theme (Mummy Myra)
Buaian & Pelamin : Mona from Shidee Collection PD ( Tok Wan Myra)
Marhaban : Kumpulan Bandar Sunggala PD
Catering : Salmah Catering (Nenek Myra)
Dress + Accesories Myra: GAP + Lovely Lace
Baju Mummy & Dadda : Recycle Baju Raya
MUA Mummy : Mona from Shidee Collection PD ( Tok Wan Myra)
(Sape2 yg berminat leh hubungi Mummy Myra yang keletah.. hahahahaha.. peace ya all.. :p)

Syukur alhamdullillah selesai segala nyer, rasa lega sesgt... Semua berjalan dengan lancar, terlebih terkurang tersentap skit ke ape 2 biasa la kan... ape2 pun happy sesgt.... Myra pun mmg goodgirl mummy & daddy just skit2 jee cranky baby kan biasa la... huhuhuhu..

Acara bermula dr pg around pukul 10 tp masalah mummy x siap lg br terhegeh2 nak make up bagai.. nasib la ada MUA foc.. cayang tok wan myra.. huhuhuhu.. then pengantin kecik mummy plak merengek nak meyusu nasib la ada dayang2 sekalian merangkap makcik2 myra... :) so siap2 semua bg myra kenyang2 dulu baru turun bawah tgk2 makcik2 marhaban dah ready adus malu plak nak duk depan pelamin rasa mcm nak nikah plak.. hahahahaha.. so once jee duduk bersimpuh.. makcik2 2 start la marhaban.. myra plak mummy dirikan sbb dia mcm pelik tgk org ramai2... lama2 br muka tercebik2 mcm nak nangis so cepat2 pangku myra then tepuk2 skit terus tertido anak mummy.... mmmuuuaaahhh..
Pelik nape la ramai sgt org hari nie...
Ada kakak 2 agah2 myra... Mood still ok..
X lama lepas 2 mula mencebik mcm nak nangis penat diri kot.. huhuhuhu..
Mummy cepat2 baring kan tepuk2 terlelap anak mummy.. huhuhu..

X lama lepas 2 myra terjaga pas2 acara potong rambut letak dalam kelapa for me la kan menyusahkan plak masuk rambut dlm kelapa 2 nnt nak kutip balik rambut leceh sesgt sepatut nyer masuk dalam mangkuk lagi senang... huhuhuuhuhu.. sambil potong rambut ada acara cicahkan sth dlm mulut myra consider bertahnik skali sbb ada air zam-zam, kurma, gula(sepatut nyer madu adus silap la mummy myra nie) then asam jawa, garam jee xde nie pandai2 sendiri jee tambah konon2 asam garam kehidupan.. yg penting masa nie myra dah poo poo rupa nyer nasib la x basham sgt nak tukarkan pampers mcm x sempat plak layan jee la...hahahaha..
Selepas selesai semua nyer bermula acara berendoi plak takut gak kalo2 myra meraung ke kan rosak program huhuhu.... tp good girl mummy mcm biasa lay down mcm biasa pas2 tgk sana sini mayb pelik tgk lampu merelip2... lgpun mlm 2 mummy dah trainning myra ok jee nasib masa jadi pengantin pun myra ok jee... 4-5 kali hayun myra tertido syok sgt kot.. :) x lama lepas 2 selesai segala nyer... preparation berbulan majlis nyer 2-3 jam jee dah selesai.. huhuhu.. Lepas 2 datang plak geng2 surau tuk acara bacaan doa selamat & tahlil... Syukur Alhamdullilah...
Posing2 dalam buai dengan muka pelik....
Mummy pun nak posing gak mak pengantin kan harus la over . :p
Group makcik2 marhaban.. :)
Orang Kuat di belakang pada hari bersejarh tuk myra.. mmmmuuuaaahhhh
Pelamin Myra over x.. :p
Buaian yg gojes... thank 2 antie ekim coz pinjamkan buaian abg exry yg hensem.. :)Centre piece tuk meja makan abaikan mummy myra yg poyos... ;p

Lepas 2 open house bermula... start pukul 1 mula ramai yg datang smpi ke petang.. thanks 2 membe yg sudi datang even dr jauh tau kan sape korang 2.. :p then bos2 dadda & family yg datang dr seberang tambak a lot of thanks.. membe2 lain x sangka sgt ramai yg sudi datang... banyak picca dadda x sempat snap sbb nyer dadda myra malas nak bawak camera ke hulu kehilir rasa nak marah hocay 2 la sape suh beli mcm2 kan dah berat camera 2... :pLast but not least dadda posing dgn myra masalah nyer myra mcm x rela mesti dalam hati myra cakap x mau la cium2 daddy nnt rosak blusher myra... :)

Tuesday, September 27, 2011

Bear Pahar tuk Cukur Jambul Myra

Tuk Myra semua nyer sanggup mummy buat.. even bersengkang mata siang malam.. sejak plan nak buat majlis cukur jambul Myra aku dah berangan nak buat itu ini.. semua draft dalam otak jee... huhuhu.. benda pertama aku nak buat bunga pahar sendiri.. so mmg dah aim bear pahar... skodeng blog2 berkaitan & tanya membe2 akhir nyer berjaya jugak setting otak mcm ner nak mulakan operasi.. 1st thing 1st beli barang2 so bebear semua beli kat GM Plaza, reben2 & besi beli kat kedai barang kawen...

Antara reben2 yg berjaya disiapkan nnt senang bersiap sedia tuk sesi tembak2 dgn gluegun...


Part paling mencabar nak bentukan besi2 nie jadi bulat then nak lilit plak dengan pelilit so dpt tutup hujung besi yg tajam xla bahaya kalo org pegang kan... nak siapkan besi2 nie amik masa 2-3 kot almaklum la semi-pro lg... melecet2 tangan tp demi myra ape pun mummy sanggup tau.... :)

Nie la hasil nyer comel x... angkat bakul masuk sendiri.. x kisah la org nak cakap ape bg aku comel sesgt dah bebear nie.. nnt kalo buat next time bertambah comel kot sbb dah terrer kan.. :p

Bear2 yg bergantung di kaki pelamin.. kembang gler hati k bila tgk hasil usaha titik peluh pas2 plak ramai plak yg puji comel... siap request x mau bunga pahar biasa nak bear pahar jgk.. so bebear pahar sold out sudah.. huhu..

Nie plak percubaan tuk bear pahar terpacak which id guna lidi.... comel jgk kan.. yg penting x leceh sgt nak buat mcm bebear gantung 2... next project bunga pahar tuk ayu plak.. mcm kena dera plak rasa nyer.. huhuhuhu..