Monday, May 31, 2010

Naim Gulai Semilang Marvelous......

Ada sape2 x penah try makan kat sini.... Marvelous right... Ape2 pun "Don't Judge The Book From It Cover"...... Masa mula2 sampai bayangkan kedai dia mesti best jee.. sebab abah paes promote gler.. skali tgk biasa2 jee kedai dia mcm kedai kampung biasa... tp org mmg ramai so mesti sedap la kan... Restoran nie location dia x sure sgt sbb br 3 hari jalan2 kt sg petani so jalan x familiar sgt yg pasti area Merbuk all the way to Tanjung Dawai dekat Sg Pei kot x tau nak sebut mcm ner... hahahahaha.. kalo sesat2 kat sana kedai nie harus kena terjah... x rugi k...
Pembuka bicara menyelerakan x.... jangan jealous k.. huhuhuhu...
Lauk Pauk tuk 3-4 org makan.... mewah kan... harga x sure sebab org belanja tp for sure la murah dr KL kan.. pas2 evtg mmg fresh terbaik dari laut & daratan.. hahahahaha....
Udang goreng tepung.....
Ulam-ulaman daun tenggek burung+timun+sambal belacan buah kuinin.....
Gulai ikan senangin......
Ikan pari rebus+kuah asam.....
Sayur Campur.....
Sekian..... licin hocay..... huhuhuhuhu..
Makcik tukang masak tgh explain resepi kat bff... hahahahaha... yg tudung hijau 2 mak paes... then yg tudung coklat petite 2 antie liza... they both best friend forever... kagum dgn friendship diaorg.. dah pisah beribu batu pun still together2.... syok jee...
Nie plak keadaan kedai 2... mmg stail kampung kan... staff plak makcik2 so x berapa effisien la service diaorg quit lambat then org plak ramai... tp yg penting budi bahasa k diaorg layan baik sgt... dah abis makan 2 mostly customer lain dah balik... makcik 2 siap leh borak2 bg resepi mcm ner nak masak... hahahahahaha.. berguna k tips 2 nnt nak try kat umah jd x....
Lepas kekenyangan mcm ular sawa... exercise jalan2 cari pasal kat tanjung dawai... actually x nampak pun pantai nyer.... kitaorg just pg kedai2 yg jual hasil2 laut....
cibuk pilih ika masin as ole2 tuk mak mertua & ibu muka....
dah settle semua blk umah kemas2 barang terus balik kl.... sekian...

Thursday, May 27, 2010

Tag - My Favourita Shoes.. Shoes.. Shoes...

I'm gonna miss this wedge so much..... logic x rindu2 dgn kasut... hahahahaha.... so far this the one... yg pakai comfy sesgt, senang nak jalan, harga pun ok standard la vincci kan... mampu milik... huhuhuhuhuhu... lari2 pun confirm x terpelecok la..... tp dia nyer tocang jerami 2 mula rosak.... mana la x rosak gi mana2 pun belasah wedge nie.... try nak beli lg sepasang tp dah our of stock... cari2 masa sale pun xde yang sesat..... sedih nyer la hai.... lg sadis.... ayah gi buang plak dia igt x mau pakai lg..... huahuahuahuahuahuahua.... padahal letak kat tepi pagar sebab nak basuh kotor sgt masa hujan kena lumpur... habis la riwayat wedge ku yg banyak berjasa.......
So sebagai alternatif terjumpa wedge nie... lebih kurang jee kan.. yg paling x leh blah reben dia sama k... i loike... hahahahahhaha... apesal la aku gedik sgt... ampun pada sape2 yg berbulu 2... huhuhuhuhuhuhu... tp still x sesedap kasut yg lama 2 la... kulit dia ada skit keras... tp still selesa la & ringan... so senang nak jalan... wedge nie harus kena belasah smpi lunyai... baru la worth every penny... huhuhuhuhuhu... one more shoes from vincci 2 jee yg berkenan di hati.. then yg penting confirm lepas nie kalo gi kije ke mesti jumpa ada org pakai kasut yg sama.. x kisah la... x penting pun.. hahahahahaha.....
Wedge nie xla baru sgt beli 2 bulan lepas kot... tapi x bape suka sgt sebab kalo pakai sakit sikit tp xla sampai melecet or what so ever... still leh lari2 kejar train..... lg satu petua gigit kasut masa baru2 beli 2 leh diguna pakai kot... kasut nie kena la gigit sikit so dia x leh gigit tuan dia balik.. hahahahahahaha.... thanks waaz...
Nie plak penangan crocs+monobo.... 2-2 x dapat beli lg.... kalo nak beli croc mesti pikir panjang worth it ke x.... sbb dah berlambak sgt croc immi.... monobo plak x jumpa2 kedai yg jual... x pegi2 pun the curve coz kat sana ada booth yg jual monobo... tah mcm ner terjumpa kasut getah bata nie... masa warehouse sale RM5 jee... beli konon2 nyer just suka-suka... skali bila selalu pakai no bad at all... cutting pun smart.... selesa pun selasa... tp x leh pakai lama2 sgt nnt berpeluh.... kalo sekadar tuk mengedik2 gi beli groceries still ok.......
So settle sudah tag pasal kasut favourite.... for me yg penting selesa, cute, smart & affordable... tapi bila angin meroyan datang kasut mahal2 pun kalo dah mimpi kena beli k.... huhuhuhu... dah lama x beli heel susah nak jumpa yg betul ok or x terpelecuk masa jalan... for me Vincci still ok, charles & Keith tobat k x mau beli lg... membazir jee.... dah la beratus2 tp x selesa.... cantik jee leh harap... vincci pun skang dah copycat design charles & keith kalo x caya sila gi check sendiri.... hahahahahahahaha.... raya nie x tau nak beli kasut ape plak x mau la vincci nanti sama plak kalo gi beraya.. hahahahaha... nine west or aldo?????????? kena check budget balik mengizinkan or x..... huhuhuhuhu.....

Monday, May 24, 2010

Virus Adamaya......

Adamaya dah jadi sejarah pun dah basi..... tp nak jugak merapu meraban pasal adamaya... skang nie hidup rasa mcm x berapa bermakna dah.... cheewah... selalu nyer x sabar nak tunggu loceng kat ofis bunyik... company jepun k so particular mcm kat sekolah siap ada loceng semua.. hahahahhaha... yg pasti bfr 6.30 dah ready landing kat depan TV tunggu Adamaya start.... tp skang x lg.... x kisah la balik pkl bape... yg penting smpi umah..... mcm separuh jiwa ku pergi... hahahahahahahahahahaha...
5 things I love about Adamaya.........

1. Amani for sure reason utama.... she's so adorable, cute ya amat, keletah, nampak mcm bijak... bertuah nyer parent dia ada anak secomel nie..... ramai yg mula layan adamaya nie sebab budak kecik nie.... Mia Sara nie mmg betul2 bg impak yg besar... Geliga betul David Teoh nak market drama dia.....
2. Papa Amani a.k.a Adam a.k.a Sein Ruffedge..... x sangka sein nie pandai berlakon.... igt lg dolu2 housemate siap beli album diaorg sebab minat sesgt... smpi jangkit satu umah.. hahahahaha... ape2 Adam mmg best... suami & papa teramat mithali.. ada lg ke eak zaman2 skang nie.... sebab ramai ckp he is to dayus biarkan bini dia mcm 2 skali.... x sabar nak tgk sein berlakon lg... kalo he is still single & available mesti mencanak2 saham dia naik..... huhuhu...3. Suka Sarah & Mika.. both of them comel jugak.... Suka cara Sarah ckp ala2 chinese skit... Sarah nie sabahan rupa nyer patut la ckp ala2 pelat skit.. but she's cute... Mika plak pelawak...
4.OST AdaMaya - Yang Terindah... lagu nie mmg layan.... feeling terlebih hocay....


Semenjak kau hadir dalam hidupku
Tiada lagi keresahan
Kau mengetuk pintu hatiku
Tanpa sedar hingga ku izinkan

Kau yang bernama cinta
Kau yang memberi rasa
Kau yang ilhamkan bahagia
Hingga aku terasa indah

Maaf jikaku tidak sempurna
Tika bahagia mula menjelma
Bila keyakinan datang merasa
Kasih disalut dengan kejujuran

Mencintai dirimu
Merindui dirimu
Memiliki dirimu
Hingga akhir hayat bersama kamu

Kau yang bernama cinta
Kau yang memberi rasa
Kau yang ilhamkan bahagia
Hingga aku terasa indah

Kau yang bernama cinta
Hingga aku rasa indah

5. Point no. 5 nie yg buat ku gila bayang... hahahahahahahaha... cantik jee tgk maya carry beg nie... ke sebab Lisa Suriani yg carry 2 yg lawa.... kalo aku carry lawa ke x eak... hahahahahaha... tp yg pasti ramai cr beg nie... mana2 blog jual handbag mesti beg nie paling hot dipasaran... dasyatkan penangan adamaya.... mintak2 la mega sale nnt terselit beg nie dgn less 50%... tp mampu ke nak rembat even dah less 50%... harus berposa 3 bulan x shopping ape2.... tp boleh ke just window shopping x beli ape2.... mcm x redha je... hahahahahahaha...
COACH SPARKLE LEATHER POCKET HOBO #14555

so sekian merapu meraban pasal adamaya... sape2 yg kipas mati dgn adamaya leh join fanclub dia..... jangan main2 hocay siap ada fanclub....


ps - all the picca googgle also thank 2 cari.com, budiey.com & fanclubadamaya.....

Tuesday, May 18, 2010

How 2 Improve?????

Tips kemesraan suami isteri oleh Nabi junjungan S.A.W. Sambil bermesra sambil mengumpul pahala amalan sunnah.
  • Tidur dalam satu selimut bersama isteri
Dari Atha’ bin Yasar: “Sesungguhnya Rasulullah S.A.W dan ‘Aisyah r.a biasa mandi bersama dalam satu bejana. Ketika baginda sedang berada dalam satu selimut dengan ‘Aisyah r.a, tiba-tiba ‘Aisyah bangkit. Baginda kemudian bertanya, ‘Mengapa engkau bangkit?’ Jawabnya, ‘Kerana saya haid, wahai Rasulullah.’ Rasulullah berkata, ‘Kalau begitu, pergilah ambil kain dan dekatlah kembali kepadaku.’ Aku pun masuk lalu berselimut bersama beliau” (Hadith Riwayat Sa’id bin Manshur)
  • Mendinginkan kemarahan isteri dengan mesra
Rasulullah S.A.W biasa memicit hidung ‘Aisyah jika beliau marah dan baginda berkata, “Wahai ‘Uwaisy, bacalah doa: ‘Wahai Tuhanku, Tuhan Muhammad, ampunilah dosa-dosaku, hilangkanlah kekerasan hatiku dan lindungilah diriku dari fitnah yang menyesatkan.” ( Hadith Riwayat Ibnu Sunni)
  • Membersihkan titisan darah haid isteri
Dari ‘Aisyah r.a, beliau berkata, “Aku pernah tidur bersama Rasulullah S.A.W di atas satu tikar ketika aku sedang haid. Bila darahku menitis ke atas tikar itu, beliau mencuci bahagian yang terkena titisan darah dan baginda tidak berpindah dari tempat itu, kemudian baginda solat di tempat itu pula, lalu baginda berbaring kembali di sisiku. Bila darah ku menitis lagi di atas tikar itu, baginda mencuci di bahagian yang terkena darah itu saja dan tidak berpindah dari tempat itu, kemudian baginda pun solat di atas tiakr itu.” (Hadith Riwayat Nasa’i)
  • Segera menemui isteri jika tergoda
Dari Jabir, sesungguhnya Nabi S.A.W pernah melihat wanita, lalu baginda masuk ke tempat Zainab, lalu baginda tumpahkan keinginan baginda kepadanya, lalu keluar dan bersabda, “Wanita, kalau mengadap, ia mengadap dalam rupa syaitan….Bila seseorang di antara kamu melihat seorang wanita yang menarik, hendaklah ia datangi isterinya, kerana pada diri isterinya ada hal yang sama dengan yang ada pada wanita itu.” (Hadith Riwayat Tirmidzi)
  • Tidur di pangkuan isteri
Dari ‘Aisyah r.a, beliau berkata, “Nabi S.A.W biasa meletakkan kepalanya di pangkuanku walaupun aku sedang haid, kemudian beliau membaca Al-Quran.” (Hadith Riwayat ‘Abdurrazaq)
  • Memanggil isteri dengan kata-kata mesra
Rasulullah S.A.W biasa memanggil ‘Aisyah dengan beberapa nama panggilan yang disukainya seperti ‘Aisy dan Humaira (pipi merah delima).
  • Meminta isteri meminyaki badan
Dari ‘Aisyah r.a, beliau berkata, “Saya meminyaki badan Rasulullah S.A.W pada Hari Raya Aidil Adha setelah baginda melakukan jumrah ‘aqabah.” (Hadith Riwayat Ibnu ‘Asakir)
  • Membelai isteri
“Adalah Rasulullah S.A.W tidaklah setiap hari melainkan baginda mesti mengelilingi kami semua (isterinya) seorang demi seorang. Beliau menghampiri dan membelai kami dengan tidak mencampuri hingga beliau singgah ke tempat isteri yang beliau giliri waktunya, lalu beliau bermalam di tempatnya.” (Hadith Riwayat Ahmad)
  • Mencium isteri
Dari ‘Aisyah r.a, bahawa Rasulullah S.A.W biasa mencium isterinya setelah wudhu’, kemudian beliau solat dan tidak mengulangi wudhu’nya.” (Hadith Riwayat ‘Abdurrazaq). Dari Hafsah, puteri ‘Umar r.a, “Sesungguhnya Rasulullah S.A.W biasa mencium isterinya sekalipun sedang puasa.” (Hadith Riwayat Ahmad)

ps - terbaca kat forum cari.... dengan semangat nyer nak share kat sini...... :)

Monday, May 17, 2010

Oh Ibu...........

Even hari ibu dah lepas pun nk blog jugak.. x kira... huhuhuhuhu... actually mood ke laut x tau la kenapa malas tahap gaban... tp nak jugak blog pasal nie... so that leh igt sepanjang hayat... sayang sgt ibu... x lupa mak mertua ku di ipoh sayang jugak... mcm la diaorg baca kan... xpe la yg penting nawaitu 2 kena ikhlas....
Nie pose ibu ku yg terbaru.. voguekan... hasil sentuhan anak2 nyer..... kembang kuncup hati ibu nak gi dinner org puji dia lawa... hahahahahahaha... ibu nie even dia mendung skit tp banyak manis nyer... cantik k ibu ku.... dan yang paling penting kesabaran tahap gaban & baik ati buat ibu ku jadi yg terbaik dlm hati kitaorg... even bukan dalam dunia pun or peringkat daerah but u're queen of my heart k.... sayang ibu sampai bila2 pun... sayang sangat.... kalo ibu xde x tau la sape aku hari nie....
So sempena ari ibu 8/5 ari 2 kitaorg mengedik bawak ibu gi facial mustika ratu & thai massage... hope la ibu suka... dr air muka dia mmg happy sesgt... pas2 ayu plak belikan kek mother day... then x lupa menantu kesayangan hantar sms mother day siap ada ayat keramat " sayang ibu" serious hati ibu berbunga2 k.... senyum jee weekend ari 2.....mesti abis satu tempat kije dia cite... hahahahahahahhahahaha... buat ibu mertua ku... pg2 lg dah call wish kalo mak dekat Insyaallah akan turut terheret session gedik2... nnt balik ipoh org belanja makan mee kicap eak.....
Last but not least picca gedik dgn ibu 2-3 tahun lepas kot.... suka sgt gambar nie... feeling2 comel dengan make up sekati..... huhuhuhuhuhuhu.....

to my beloved ibu & mak... love you 2 so much.... mmmmmmuuuuuuaaaaaahhhhh..........

ps- how i wish, one day i will be a great mother 2..... amin....



Wednesday, May 5, 2010

Flamming Steamboat.......

Skang nie tgh stress skit so nafsu makan membuak2.... mcm2 nak makan... panjang lagi list nie... so take turn hocay.... huhuhuhuhuhuhu..... So Flamming Steamboat here i come.... my expectation 2 high kot..... ape2 pun evtg ok... worth every penny... mcm2 ada... ada lebih kurang 150 jenis makanan kan... so pilih jee la ape yg teringin.... huhuhuhuhuhu... bayaran RM20.90 per head..... then yg penting sakali operation hour dia 5pm - 12am..... kitaorg(me & my gf sape lagi paes la) tersilap jadual... smpi dlm pkl 4 lebih... sampai2 tgk diaorg tgh prepare dishes... so kuar parking balik then masuk sunway pyramid pusing2 cuci2 mata nasib leh kaw tim dgn bangla jaga parking 2 kalo x rugi jee RM5 duit parking...

Nie seafood first round yang terpilih.... macam2 jenis la ada... so pilih jee k....
Ada 2 jenis kuah which is satu sup yg banyak sayur2 2 & yg color merah 2 tomyam... mcm kureng skit sebab xde yg grill nyer.. kalo x lg syok kot... demand hocay... hahahahahahaha....
Makanan berat yg ada nasi goreng, meehon, mee & kueh teow goreng... Rendang ayam diaorg leh tahan la....Desserts ada macam2 pilihan, ice cream, abc, kuih muih, mashmallow celup coklat tp serious x mcm dlm advertisement diaorg k propa jee lebih xde pun coklat fountain bagai.. huhuhuhu...
Nie pamplet diaorg terujakan kalo tengok... huhuhuhuhuhuhu....
Contact No..
Enviroment dlm restorant....... selesa jugak la..
Kebersihan 2 kureng skit la... x tau nak ckp mcm ner.... peralatan dia mcm pinggan, senduk, glass semua mcm x berapa bersih sgt.... evtg was fine sepadan la dgn ape yg kita bayarkan.. kalo nak glam2 gi makan kat jagoya ke seoul garden ke.. hahahahahahahahhahahaha...

So afta this nak try Sabak steamboat & grill plak... ok ke ko.... huhuhuhuhuhuhuhu...