Thursday, March 17, 2011

Angau Babycot....

X tau la nape nak sesgt beli babycot nie even ramai ckp x perlu membazir la ape la.... tp hati nie tetap berkeras nak jugak beli x boleh tidak.. poyo x ayat.. :p so atas nasihat ramai mmg plan nak beli yg biasa2 jee sbb takut nnt baby x mau tido dalam babycot xla membazir sgt... yg paling penting murah kira nyer within budget la x lebih RM500.. so survey sana2 sini mahal jugak babycot nie kan... harus pikir 20x nak beli... huhuhuhu... tp nak jugak beli boleh mcm 2.... hahahahahahaha...

So skodeng2 nyer skodeng rasa nyer ikea la tempat yg tepat untuk dituju... babycot yg still under budget..... dua jenis yg berkenan di hati...
GULLIVER- RM369 - The bed base can be placed at two different heights. One bed side can be removed when the child is big enough to climb into/out of the bed.
HENSVIK - RM399 - The bed base can be placed at two different heights. One bed side can be removed when the child is big enough to climb into/out of the bed.

Tapi lepas belek2 2-2 katil nie.... rasa mcm x best plak coz bed side dia x leh dilaraskan ikut kesuaian nnt nak kuar masukan baby mcm susah jee kalo baby dah besar jee leh bukak dinding 2.... :( just base jee leh laraskan nak tinggi ke nak rendah... lgpun x ada less lansung even masa ikea sale... so dah xde feel lansung nak beli.... huhuhuhuhu...

So pencarian diteruskan.... angau gler kan.. huhuhuhu... so terjumpa babycot nie kat website mydear.... harga pun ok... yg paling penting mydear tgh buat warehouse sale... baca review ramai yg cakap berbaloi2 beli babycot nie... hati x tentu arah bila la leh pg warehouse sale nie dah la xde masa Mr. M pun xde.... last weekend harapan tinggal harapan igtkan nak beli masa otw blk dr ipoh bfr hantar Mr. M gi airport tp mmg x cukup masa... so ternganga jee la... lgpun warehouse sale mydear last ahad ari 2 jgk..... xde rezeki kan nak buat mcm ner... redha abis masa nie.... huhuhuhuhuhuhu....
RM 359.90 -“Ramin” wood crib with two handed drop side door, 2 teething rails, stopper wheel and 3 position mattress base height.

Tetapi ada hikmah disebalik semua yg berlaku... chewaah.. hahahahaha.... thanks to Waaz dgn berita gembira nie.... Twinsbaby joins warehouse sale kat hotel Sri Petaling.... yg paling penting babycot diaorg dlm 3++ jee.... teruja k dgr cite dr waaz mcm dpt seketul handbag baru plak... hahahahaha.... dah lama teringin nak gi kedai twinsbaby nie... sbb dr highway ldp 2 selalu tgk babycot kat cermin tingkap kedai diaorg mcm best jee..
Nie la babycot yg berjaya dirembat.... mlm 2 jgk pasang kesian tunang my sista jadi mangsa... wakakakakaka.... Gigih tau blk dr jumpa doctor demam2 pun shoot jgk ke Hotel Sri Petaling paling penting ditemani oleh ibu.. huhuhuhu... susahkan laki jauh nie semua kena buat sendiri.. larat x larat kena la kentalkan hati.... kalo x nganga jee la... huhuhu.. Puas hati sesgt dgn babycot nie... Harga RM330... worth it la kan...tp sabar tuk sesi deco mendeco..... :)
Nie plak tilam Natural Coconut Fibre.. mula2 budget nak tilam latex because ramai suggest... tp bila dgr SA 2 bgtau harga tercekik jap... huhuhuhuhu... lgpun SA 2 ckp x suggest pakai tilam latex sbb baby mudah lemas Wallahulam... kalo SA 2 bg info x betul... aku pun sama eak... :p Tilam nie agak firm skit so kena lapik skit br baby selesa nak tido kot...
Warantty for 10 years... lama gler kan.... Tah berapa baby leh guna tilam nie... huhuhuhu...Dearest baby, mummy hope sesgt baby nak tido dlm babycot nie best tau.... berusaha mummy beli... huhuhuhu... hope berbaloi2 k... cian mummy angau taip2 hari nak beli babycot tuk baby... ;p

Thursday, March 10, 2011

Pak Kastam Ooo Pak Kastam...

Kalo x dipecahkan ruyung manakan dapat sagu nyer... x tau la sesuai ke x perumpamaan nie dgn kes yg bakal dibincangkan... :p Seperti yg sedia maklum kitaorg merujuk2 momma yg terlibat dgn project nie teleah mengoder baju bajan from US dgn bantuan Kak Dar... This is our 1st time k 1st time diulang mmg mcm jakun skit.... ;p Masa aktiviti click2 kat Macy, Kohl, The Children Place, Old Navy, GAP seronok sesgt teruja rasa mcm rugi jee kalo x beli semua... huhuhuhu.. sebab nyer kat sana mmg selalu jee ada sale... then if convert from USD - RM pun still consider murah... for us la kan yg mengoyan x abis nie... tah bila la nak berposa... ;p

Tapi part paling seram nak tgu rate shipping cost dr US ke M'sia.... tiap2 hari x tido malam memikirkan berapa la charge yg nak kena bayar.... dgn cakap2 org lg mahal dr cost baju la.... mmg jem k otak nie dah la stress bertambah stress.. kitaorg yg overdose shopping mmg mostly terkedu jap mmg x cakap ape pun redha seredha nyer... tgu jee la berape pun kena... sape suh cari penyakitkan so sendiri hadap la... wakakakakaka... 2 belum pasal tax lg... nnt kena tax la ape lg la mahal dr cost barang la..... adus rasa nak tutup jee telinga.. yup aku tau pasal 2 semua leh x jgn tambahkan stress kat otak nie... x suka... x suka.. hahahahahahaha... masa nie mmg muhasabah diri so duk diam2 jee... nnt baby joget2 dlm perut cian dia.. wakakakakaka...

So afta kak dar settle dgn masalah family dia... dia mula la packing barang2 x berdosa 2 tuk dipostkan ke malaysia... sedar x sedar hasil meroyan kitaorg 3 box k yg bersiap sedia tuk diterbangkan ke malaya... wowee gila gaban smpi 3 box... mmg gila kentang la kitaorg main click2 berjaya sesgt.... hahahahahahaha.... Total shipping 3-3 box 2 USD171.71... amik ubat.. hahahahahaha.. so settle la kes shipping cost... box 1st dikirim lebih awal dr box no. 2 & no. 3... 1st & 3rd box dihantar ke ofis aku... box ke 2 dihantar kepada aida..... for me still berbaloi2... sbb nyer total nilai barang 3 kali ganda dr shipping cost... kalo convert pun stil berbaloi2 hakak cakap la kan.. ;p

So bermula la penantian yg menyeksakan.. asyik terbayang2 jee kotak 2 smpi depan mata.... wakakakakaka... then paling menyeramkan kalo2 pak kastam terpikat dengan box yang x bape nak jelita 2... huhuhuhuhu... Kak Dar mmg inform kotak 2 akan smpi dlm masa 6-10 hari kalo xde masalah... so asyik menghitung hari jee then x lupa berdoa semua nyer selamat... seperti di jangka pada hari ke 6 dpt notice dr Pos Laju... kena collect barang pos laju then ada plak lg satu surat dr kastam... huahuahuahuahuahua..... mula2 la blur ape semua nie... kata suh collect box kat poslaju tp kenapa ada surat cinta dr kastam plak.. serious blur gler... detail pun x tgk... call customer service pos laju... lepas minah yg suara yg cun 2 explain... br la rasa lega skit rupa2 nyer lepas belek2 punya belek tracking no... box 1st lepas dr pantauan kastam... box no. 3 yg bernasib malang cian dia pak kastam sudah jatuh cinta.... so pening plak nak pikir pasal nak mengadap kastam 2... serious jem kejap otak selera nak lunch pun hilang... so makan nasi ayam jee nnt kesian baby lapar.... huhuhuhuhu... petang 2 pihak kastam ada call berkenaan box yg ditahan 2... lepas explain semua... tuk barang2 baby tax yg dikenakan 10% dr nilai barang.... lega skit hati nie....

Ptg 2 blk jee kije.. tgu paes blk kije.... thank 2 bf kesayangan paes coz mengikuti rombongan cik kiah ke Pejabat Pos Laju Jln Tun Sambanthan konon2 nyer sebagai sumber kekuatan... takut la kalo kena ape2 ke kan at least ada org leh tolong berbudi bicara... hahahahahaha....... 1st time kan... sengal2 ubi lg... aida plak dah selamat collect box no. 2... lega sesgt hati nie... hati mula berbunga2 blk... wakakakaka... smpi jee pejabat pos laju.. terus ke kaunter... pas notice.. tadaa box dah ada didepan mata... gembira nyer hati... kena bukak kat situ jgk... sbb box 2 insured so kita kena check betul ke semua barang selamat di terima... so no more dakwa dakwi lepas nie x cukup ke rosak ke ape... settle pasal collect box kat pos laju... :)

So ada 3 hari lg nak mengadap pak kastam plak.. selepas dicheck box 1st & 2nd... confirm box 3rd mmg penuh dgn baju2 baby jee... pagi isnin 2... ibu punya turn plak teman jumpa pak kastam... cuak k... pikir mcm ner la gaya nyer.... takut kena bersoal jawab ada yg meleleh air mata plak nnt... dah la skang emo terlebih... wakakakakakaka.... otak nie berjalan jee pikir kemungkinan yg akan terjadi.. lepas dptkan pas masuk.. pak polisi 2 suh pg ke bilik no. 2.. then dr bilik no. 2 collect document semua pg plak ke pusat pos laju 2... tgu diaorg cari box then bawak box 2 ke pak kastam... kaunter dekat2 jee... x kuar peluh pun... tp pass lawatan ditahan kat kaunter pos laju sbb dia takut kita lari kot... huhuhuhuhu... ... nie la box yg bernasib malang 2... :)
Reason box nie ditahan amount dia which is USD133.80.. rasa2 nyer nyer value barang x boleh melebihi USD100...
So kena bukak box 2 depan pak kastam.. dia nak tgk barang ape... mengigil k masa 2... hahahahahahah... tp pak kastam 2 mmg ok la... dia x bape check sgt... kira2 mcm 2 je... lap u la... huhuhuhuhu.... lepas dikira semua tax 10% dr nilai barang & shipping cost... kena la bayar kat Kerajaan Malaysia RM 57.24... so settle everything... bayar kat kaunter bayaran.. tunjuk slip kat pak kastam blk... then collect pass lawatan kat kaunter pos laju... selesai.... dah leh balik umah tido... leh tido mimipi indah2 berakhir sudah mimpi ngeri... wakakakakakaka.....
Adus ape la aku merapu panjang2 nie... nak cite pasal collect box kat kastam jee pun.... layannnn..... ;p Kesimpulan nyer aktiviti nie mmg high risk... so mmg kena bertabah sgt & sabar k.... rasa nyer x bape sesuai dgn org yg x bape kental kot.... nie bukan melibatkan duit jee tau, perasan pun skali k.... over sesgt... hahahahahaha... Tapi yg pasti x sabar nak terus kan next trip shopping... syok gler feeling masa click2 2... ;p

Wednesday, March 9, 2011

Penantian Satu Penyiksaan...

Mostly momma2 yg terlibat dgn project nie mst update kat blog masing2 kan. kan.. aida, cira & anum.... wakakakaka... kitaorg x tido malam memikirkan bila la kotak2 nie nak sampai... smpi termimipi2 k... skali amik ko 3 box yg kuar dr US tuk dikekahkan.... huhuhuhuhu... so momma2 semua... sila posa k... then kumpul duit siap2 tuk shopping raya plak.. :p

Nie salah satu box yg ditunggu2... panjang cite nyer pasal box2 nie nnt kita bercerita lebih lanjut k.. :p yg penting lepas2 sesi timbang2 kat umah aida... satu box nie mmg muat tuk barang2 aku jee... mmg meroyan gler la.... huhuhuhuhu..
Barang2 dlm kotak... Mcm2 ada.... huhuhuhu...
Baju tido a.k.a sleepwear... nie pun puas menahan nafsu serakah...
Paling suka guess sleepwear nie... mcm sweet sesgt.. harga pun murah jee.. mmg x dpt la kat sini..
Sweater yg macam org2 besar jee... x tau la nenek dia bg pakai ke x nnt... :p
Sekawanan romper cukup la kot buat masa nie.... :p
Set from carter's 5 pcs USD14.99... worth it kan.. buat tukar2 masa baby kecik lg.. lgpun skang cuaca panas... x la berkuap baby mummy nnt.. huhuhuhu..
Pavillion dah ada butik yg jual baju carter's.. hasil lawatan baju nie RM49... so momma beli nie murah lg even afta convert.. puas hati sgt... :)
Baby sundress.. leh la pakai masa raya nnt... gila advance... baby pun x kuar lg... :p
Kat butik pavi pun ada jual dress set nie... RM99.. mahal gilos... nasib momma pandai berjimat cermat.... huhuhuhuhuhu...
Stokin & legging igtkan banyak masa beli ari 2... skit rupa nyer... xpe nnt momma topup beli kat sini jee eak....
Sekian penantian yg berakhir dgn kegembiraan... bebunga2 hati tgk baju2 nie... Pasal total semua nie biar la rahsia.... yg penting mmg worth it bg aku la kan... To kak dar thank u so much sis... sbb sudi menolong kitaorg.. hope one day kak dar terjumpa blog nie.... :p

Ibu siap pesan... dah lepas nie jangan beli baju2 lg.. cukup2 la 2.... tgu baby kuar dulu... huhuhuhuhu..... lgpun baju baby x pakai lama pun... hope la terkesan di hati nie.... huhuhuhuhu...

Tuesday, March 8, 2011

Shopping For Baby Part 1... :)

Hasrat nak start beli barang baby nie dah lama ditahan2... specially ibu x bg beli awal2... so bertabah la dalam bape bulan nie.... tiap2 hari google sana sini cuci2 mata jee.... tgk ape yg patut or x patut dibeli... penat tau menahan nafsu serakah nie... penderitaan ya amat.. wakakakakaka... kalo membe2 gi beli barang baby tgk jee smbl survey2 smbl cakap dlm hati xpe nnt beli eak.. kental sgt kan.. :p

Tapi dalam tahan2 2 sempat jgk beli 2 romper nie masa kat singapore masa chrismast sale... 2 pun sbb nak beli baju anak bos & membe Mr. M... masa 2 tgh promotion kalo beli 5 pcs dpt less 50%... so lepas bodek2 Mr. M suh pilih mana2 yg berkenan... masa nie rasa nak menitik air mata merasa jgk belikan baju tuk baby sendiri... poyo kan... huhuhuhuhuhu. . . .rasa x tentu arah nak pilih yg mana satu... lastly yg 2 nie jgk yg terpilih sbb x tau nak beli tuk boboy ke gegirl confuse sudeh.. :p
Nie plak hasil lawatan ke Sogo Warehouse sale... sebenar nyer x beli kat dlm warehouse department 2 pun.. beli kat baby department... Sogo penipu k... beria2 jee buat warehouse sale konon2 nyer exclusive tuk Sogo Card member.. skali kalo beli kat baby department pun sama jee harga dia... lg aman.. x yah berebut2.. nak pilih pun senang.. nie hasil rembatan xla memberansangkan.. sbb biasa2 jee sale dia.... boleh la buat pakai masa pantang nnt.. nak tambah lg skit... nnt takut musim hujan ke baju x sempat kering cian baby xde baju.. wakakakaka... dengan penuh yakin beli color pink k... sebenar nyer seram jugak hocay.. huhuhuhuhu...
Dan seterus nyer lawatan ke Mothercare sempena Grand Prix sale... sebenar nyer x la murah sgt... mostly 20% off jee.. tp ada gak la yg 30%-50% tp mmg x banyak.. Nie hasil marathon.. botol susu, bib & pacifier... bib 2 biasa2 jee kan.. tp ibu ckp comel so beli jee la.... actually pg berdua dgn ibu gigih tau dr PD ke KL... semata2 nak shopping barang baby.. smpi putus2 la kasut ibu... wakakakaka... so ibu pun shopping skali beli kasut baru... buat kata my sista alasan jee 2 nak beli kasut baru.. jahat ok... cian Ibu.. huhuhuhu...
Blanket x bukak pun lg tuk try test.... tp rasa mcm best jee.... :)
Set 4pcs nie less 50%.. actually xla menarik sgt.. tp bila pikir2 pasal 50% 2 rembat jee la... leh buat tukar2 pakai.... ada romper, jumper, bib & topi.... comel kan.. kan.. kan... huhuhuhuhu...
legging 3 pcs... cukup la tukar2 pakai sementara nak besar... huhuhuhu...
Nie paling worth it kot rasa nyer.. romper 7pcs nie.. ada less 30%.. color pun cantik2... x sabar nyer nak tgk baby pakai....
Set legging & tshirt nie ibu yg suh beli sbb dia kata comel sgt... kalo ikutkan hati x mau beli sbb agak mahal jgk even dah less 20%.. tp kesian plak tgk ibu penat dia pilih2... so amik jee la then terus masuk bakul... bawak bertabah.... :p
Stokin nie pun ibu suh beli jgk... huahuahuahua... dah la silap tgk size... lama lg baby br leh pakai stokin nie.... ada sape2 x mau set stokin nie.... tolak harga borong jee.. huhuhuhuhuhu...
Then satu jee item tuk momma..... selepas mentelaah blog diahlicious ... bersemangat k nak cr gel nie... benda 1st yg dicari kat mothercare... semangat... huhuhuhuhu... hope sgt membantu... Amin...
Nie list item yg berjaya dirembat... masa nak bayar 2 menggigil jgk coz main kira2 mcm 2 jee.... pikir2 harus kena posa sementara nak tgu gaji.... huhuhuhuhu.... total bill RM487.60 afta additional less 10% guna VIP Mothercare Membe Card.... ok kan... banyak jgk la barang dpt dirembat... Ape2 pun nak say thank u so much 2 mama doda kerana menyumbangkan resit stroller shakeel yg hensem so that antie entitlle nak buat membe card... even x banyak mana 10% tp for me banyak jgk tau leh jgk beli benda2 yg lain dgn duit 2... :) lap u la doda yg cun.. mmmuuuuaaahhhh...
Dari mothercare masuk pusing2 JJ jap.... masuk kedai2 baby yg seangkatan dgn nyer... pas2 kelaparan makan kfc jee.. sbb x tau nak makan ape lg org dah la ramai... lepas kenyangkan perut.. Gigih plak ke ikea nak cr babycot nyer pasal... nak cari parking punya la percintaan.. tp semangat juang perlu diteruskan... huhuhuhuhu... lps berjaya parking kereta... terus ke ikea mls nak jalan2 terus ke department baby... tp frust la tgk baby cot x seperti yg dibayangkan... agak x fleksibel... tp bila pikir2 balik... kalo nak beli best2 harga pun harus la best kan.. so tgh berpikir2 lg nie.. patut ke x patut beli.. lgpun xde less pun.. so kalo nak beli nnt harus bawak Mr. M pg skali... suh dia yg pilih plak...

Ibu la paling suka pusing2 dlm ikea 2... mcm semua benda dia nak beli... huhuhuhu... x tau nak beli ape xde mood dah... just rembat 2 ketul benda alah nie... buat tuk simpan baju2 baby... tp menyesal la plak beli satu jee... ada baju satu kotak lg xde tempat nak isi... OMG... Wakakaka...
Confident gler kan beli baju gegirl semua.... tp sebenar nyer dlm hati cuak jgk... doc dah ckp 90% gegirl tp x tau jgk kan buat2 nnt kuar boboy... Baby jgn riso k.. kalo boboy nnt mummy jual lelong baju2 nie semua.... mummy beli baju tuk boboy plak k... Mmmuuaaahhh...