Thursday, April 28, 2011

Cendul Pujaan Hati...

Sejak preggy nie badan asyik panas jee... lg plak cuaca skang x menentu... kejap panas kejap hujan... kalo panas adus x tahan nyer... berbahang sgt rasa... rasa mcm nak terjun jee berendam dalam kolam... tp 2 la kan br panas dunia panas kat akhirat nnt mcm ner la agak nyer... renung2 kan dan selamat beraamal.. :)

Ape plak kena mengena cuaca panas dgn cendul... huhuhuhuhu... mcm nie cite dia cheewah... wakakaka.. bfr preggy pun nie la port kitaorg merujuk me & Mr. Hb menghilangkan haus... Maideen Cendul Pasar Besar Seremban.... Cendul tepi jalan sajok hocay... tp dah jd mcm wajib jee kalo gi Seremban mesti singgah perkena cendul.. lg2 time preggy nie terigt2 cendul uncle nie.... kalo Mr. HB xde ibu pun jadi la peneman layan cendul... feeling k minum cendul tepi jalan tepi pasar plak 2.. wakakakaka... Aida sila jgn muntah.. ;p
Uncle nie posing maut2 mcm tau jee og tgh amik gamba dia... huhuhuhu... Harga murah jee kan... sila besarkan gambar sendiri kalo berminat.. huhuhuhu....
Yg buat cendul nie best sbb dia x pakai machine kot... dia sagat atas steel 2... tradisional hocay...
Cendul dlm mangkuk steel & sudu steel.... napa dihighlightkan steel.. huhuhuhu... actually Mr. HB nie fussy banyak, kedai mamak pun x bape nak layan.. tp cendul mamak nie dia layan pelik gak kan... lgpun tgk unlce & antie 2 x basuh pun mangkuk2 & sudu2 2.. dia just celup2 jee dlm air.. pas2 bilas... so bila tanya Mr. HB.. dia x geli ke... huhuhuhuhuhu... dia ckp 2 kan steel so daki2 semua x melekat.. betul ke eak teori nie... ;p
Ok... kaco pas2 hirup cendul 2 k... sedap nyer.... :p

Monday, April 25, 2011

Pra-exam mommy 2 be..

Nak cite jgk hal nie even mcm poyo jee... wakakakakaka..... igt senang kan nak jd ibu nie.... br buat kije skit nie pun dah x larat.... huhuhuhuhu...

Sab2 lepas gigih kumpulkan baju2, lampin, receiving balnket, hooded towel, towel, bib... coz nak mendobi... takut2 nnt x sempat plak.. dah la skang nie musim hujan.... nie la hasil nyer... banyak jugak baju baby... x mau lg beli lepas nie.. sbb mostly baju2 nie size NB or smpi 3 month... macam mmbazir plak sbsb nyer x pakai lama pun kan... so lepas nie bawak2 bertenang k no more baju tuk baby... kena concentrate tuk baju 3-6 month plak.... huhuhuhuhu... 1st time pakai A-B-D liquid detergent best jgk kan bau dia... liquid nie siap dgn softner so x yah tambah ape2 lg kan.. disebabkan baju baru lg so just rendam dulu pas2 bilas then keringkan.. punya la rajin godek pakai machine basuh jee k.... abis cite...
Yang menjadi masalah utama masa nak sidai... br tau susah nyer nak sidai baju baby nie.. sebab semua nyer comel sesgt.... letih nak berdiri lama2 nak terbalikan semua br sangkut kat hanger.. suppose nie kije dadda k serious x larat nak diri lama2.... dgn baby tai chi dlm perut lg... rasa lenguh sgt kaki..... lepas settle semua... lega sgt hati terus tido smpi pengsan.... huhuhu... dah 2 hari baju baby nie x angkat sbb br nak kering dah hujan so mcm lembap balik... hope ari nie nenek dah tolong angkat... kalo x berkepam la baju2 2 kat ampai... ;(
Sekian 2 jee pun nak merapu meraban... x tau nak story mory the morning glory pasal ape... :p

Monday, April 18, 2011

Pregnancy Photoshoot..

Syukur Alhamdullillah selesai jugak majlis kenduri doa selamat & photoshoot last weekend... even banyak sgt halangan.... :)

For photoshoot nie ada cite sedih skit... suppose 2 weeks ago dah siap dah semua tggl nak menggedik jee.... tiba2 busu call mak long meninggal... so cancel semua nyer... postpone la last weekend lepas kenduri... tp masa plak limited... sbb nyer smpi petang pun ramai lg yg datang... so adab melayu harus dijaga tetamu harus diutamakan... huhuhuhuhu...

Ombak Picture as our photographer..... actually he is membe dadda masa kat doha dulu... so leh la kawtim... huhuhuhuhu... So layan jee picca eak... x banyak pun... :( sedih plak rasa sebab nyer kekangan masa kita kuar pun dah nak senja.... tp xpe la halal la ape yg ada... nak buat mcm ner kan jadi la dr xde at least leh jgk buat kenang2an... thanks u so much dadda... i lap u...

nie pun smpi ke malam duk di tepian pantai lg... nasib baik xde ape yg x best melekat sbb ibu ckp badan org mengandung nie bau wangi so benda2 x sepatut nyer suka melekat.... wowee seram seh...
Starting grid.... malu2 lg nak pose... serious x reti plak mengedik sejak jd mak buyung nie... dadda pun mcm x reti nak pose mcm pelik jee ke sebab dah tua.. wakakakakakakaka....
beria tau prepare belon helium nie.... tp tah mcm ner tah tgh amik2 gambar 2 terlepas.... huwaaaa sedih bangat... sekejapan jee ke langit belon 2 tebang... tengok jee la ternganga... huhuhuhu...
mcm xde perasan sgt.. hahahahahaha...
br nak datang feel....
Feel berkasih sayang pun datang... masa nie baby tgh mengeliat2 rasa nyer.. silap2 dadda kena kick berdas2... :p
Suka sgt picca nie... hope xla bacin masa nie... sbb nyer lepas kenduri terus kuar... perfum pun x sempat nak sembur.. halal la eak Mr. HB... ;p
huhuhuhuhu.. ada style dugung terdampar di tepian pantai x... wakakakakaka... serious tembun gler masa nie... 60kg omg serious x penah terpikir pun.......
feeling2 jelingan manja yg x manja sgt.. wakakakaka sebenar nyer dah x tau nak pose mcm ner... nak bangun punya la hazab.. nak baring atas pasir 2 over la plak... so layan jee la...
Bila la baby nak kuar... dah x sabar mummy nak pakaikan kasut nie... mmmmuuuuaaahhh..
Ok lepas nie next baby bila eak... bape org anak kita nak... perbincangan dr hati ke hati... laut menjadi saksi... over k... huhuuhuhuhu......
Ok dah penat berangan jom balik... ada yg kena sebat dgn ibu nnt... ;p....

Thursday, April 14, 2011

Mom's Care Sale...

Skang nie pantang dgr baby stuffs nyer sales... mst gatal jee nak pg tgk2... Mom's care sale nie kat ampang point so ape lagi sekangkang kera jee kan dgn umah paes... so ajak paes makan kat pelita smbl2 cuci2 mata dulu.. huhuhuhuhu.. mula2 niat nak cuci2 mata jee skali duit pun tercuci skali... adus mmg x leh tahan betul la nafsu serakah nie... bg aku ok la sale nie... banyak jgk barang dia... tp kalo pg lg awal lg bagus.. sbb dah x banyak choice yg tggl...
Paling suka zebra comel lamaze nie... RM5 sajok... ada loceng lg.... so nie kira 1st toy baby nnt la... :)
Nie plak puppet yg 3 in 1... leh jd puppet... ada buku cite... then leh jd toy baby jgk.... harga pun RM5 sajok...
So dadda nyer task kena jd puppeteer k.. wakakakakaka... smbl2 baca buku cerita tuk baby nnt... :p
Nie plak barang bumblebee... disposable breast pad 2 murah less lbh kurang 50% & booties 2 RM6.90 beli pun sbb comel sesgt... aduhai nafsu nie...
1st time beli buds product... mcm teruja dgn barang2 dia... so rembat jee 2 item nie coz nie jee pun yg ada frust hakak... satu tuk baby satu tuk momma.. Mozzie Clear Lotion tuk elakkan gigitan nyamuk for baby la kan & Beautiful Blooming Stretch Mark Cream for sure tuk momma hope membantu la slama nie pakai bio-oil jee... huhuhuhuhuhu.. hope masa expo baby kat mid valley nnt ada la sale buds lg teringin nak belikan cream & cleanser tuk baby..... mcm2 la hai teringin.. huhuhuhuu...
Nie plak gift set yg tersesat... bila2 belek2 nape la aku beli gift set nie... baju baby dah banyak pun... sebenar nyer suka kat face towel love-love 2 then sock turtle & frog 2... RM35 satu set then organic... so halal la kan... huhuhuhuhu..
X lupa... baby nnt kiss aunty paes million times tau... huhuhuhu... hooded blanket nie paes belanja.... tp aunty jangan lupa eak gift from over the sea nak jugak... wakakakakakakakaka....

So sekian shopping tuk kali nie... selagi x kuar baby nie.. selagi 2 meroyan kot.. :p

Thursday, April 7, 2011

Prenatal Listener... Graco

Selepas berdiscuss dgn ahli2 KBKK tiba2 angau dgn benda alah nie..... tiap2 ari google nak beli kat ner smpi pening Mr. HB... Try cari kat mothercare xde plak... Mothercare Singapore ada tp afta convert dlm RM2++.. huwaa mahal gler... kat blog pun ada jugak yg jual tp mostly RM199 then pre-order... pikir2 punya pikir x order2 pun takut x berbaloi2.. sbb baca review ada yg memberangsangkan ada yg x... so x mau la membazir sgt.... huhuhuhuhuhu... so listener nie terselit skali dlm order dr US ari 2... jimat duit... harga dia USD29.99.. sila convert sendiri.. huhuhuhu.. then kalo pandai cr leh dpt lg murah... :)
di dalam longgokan baju2.. excited gler masa dapat nie.. huhuhuhuhu
ada 2 earphone so that dadda dgn momma leh dgr skali... :p ada lg satu cable tuk connect kat tv kalo nak dgr ramai2... x penah try lg... sbb skang pun x bape nak pro lg.... wakakakakaka...
Listener nie mula2 susah jgk nak dgr bunyi dia... sbb ada mcm2 bunyikan dlm belly kita... bising tau... mcm busy sesgt.... igt lg masa mula2 nak cari heart beat 2 Mr. HB try letak kat perut dia... dia ckp sama jee bunyi dekat belly aku... wakakakaka... lepas godek2 baby dikenalpasti dimana br la dpt dgr heart beat dia.. kena banyak2 bersabar k then kena pandai cr kedudukan baby... listener nie x secanggih hospital nyer k... KK punya doppler pun canggih lg... siap ada speaker.. so pls don't aspect to much... :p so sblm nak guna make sure :-
1. mesti dalam keadaan sunyi... which is kipas pun kena tutup mean xde gangguan lansung... br leh dgr bunyi clear..
2. 3 to 4 hours lepas makan and masa tgh relax.. kalo x dgr food processor tgh blend cili la.. huhuhuhu...
So far baby's heartbeat dpt dgr... kadang kalo cuak tiba2 baby mcm senyap jee.. mula la operasi godek2 bila dpt dgr mcm hentakan kuda 2 lega sesgt hati nie.... poyo terlebih kan.. huhuhuhu... 1st baby mmg gedik terlebih ampun k... ;p Hiccups aka sedu pun leh dgr gak... bunyi dia sekata jee ala2 drum beat 2... huhuhuhu... yg lain2 2 mcm angin semua 2 mmg ada... kadang2 mcm ribut pun ada.... huhuhuhu... that one ikut dr buku kecik nie Placental sounds ...

Wednesday, April 6, 2011

Feeling Kakak Pengantin.... :p

Asyik cite pasal baby pun boring gak kan... huhuhuhu... padahal x tau sgt nak cite ape.... 1st baby pengalaman pun kureng.... :p... So nak cite gedik2 jap... xla gedik sgt actually... 1st time involve dlm majlis kawen SIL... feeling2 mcm adik sendiri... huhuhuhu...
Majlis pernikahan kat Masjid ada 4 pengantin yg nikah skali.... gambar nikah x banyak sgt... gambar me menggedik yg elok nie jee.... 2 pun poyo2 cite smbl pegang perut... hahahahaha....
Baju nikah diaorg color hijau.. tp dlm gamba nie nampak baju pengantin lelaki color cream kan padahal baju diaorg sedondon jee lari sgt kan color baju 2... 2 la kalo nak pilih color pun kena pikir jgk outcome dlm gambar... sbb ada color mmg akan lari dlm gambar... cheewaah feeling2 mcm photographer plak mcm pandai sgt nak bg tips... wakakakakakakaka...

Hari persandingan... tema oren... tp yg lawak nyer oren baju kepak kelawar aku dgn dadda lari tema... wakakakakaka.. sesuka ati jee.... halal la kan.. janji pakai baju... :p
Org yg bertanggungjawab duk kat khemah sambut para pengunjung karnival... huhuhuhu... 1st time hocay hakak gedik2 jd penyambut tetamu... mula2 malu lepas 2 x bape nak malu... huhuhuhu... yg duduk 2 kakak sepupu dadda yg bertanggungjawab sebagai bank negara... :p
Orange gler kan kitaorg laki bini.... wakakakaka....
Masa gambar family nie mmg obvious gler.... kelarian tema oren kitaorg.... tp mak mertua ku ckp xpe... huhuhuhu....
Rombongan dr PD...

Lepak2 jap dgn ibu dlm umah sbb bawah khemah panas sgt lgpun jemputan dah x berapa ramai sgt.... Sama x size dgn ibu.... membesar bagai johan ok.. ramai ckp muka sebijik dah macam ibu bertambah boolat serba serbi... xpe hakak redha... :p
Ahad majlis persandingan belah lelaki.. tema our family maroon...
We both husband & wife sama nak sama tinggi dgn kerusi mawi 2... huhuhuhu.. kesian mak yong pakai kasut buruk jee... dah lama x beli wedge baru... ;(
Ibu mertua ku.... ;)
Ape la yg laki ku tgk beria nie... mst pikir tembun nyer bini aku... huahuahuahuahuahua....
Kenang2an dgn pengantin bfr balik PD.... Semoga berbahagia hingga ke syurga... Amin...
Untuk kali ke-3 AGE jd kete pengantin... yg penting hasil sentuhan abah yg amat kreatif... pelamin, bilik, kereta pengantin semua abah yg deco2 sendiri... :)
Dan 2 hand bouquet nie hasil sentuhan kakak ipar yg busy membawa perut ke hulu ke hilir... nie jee tenaga yg termampu untuk disumbangkan... Cantik x..... wakakakakakakaka....