Wednesday, June 22, 2011

Detik2 ITU.....

30/5/11 aku dgn ibu gi kpj for 39wks check up... Doc Ishak check bukaan br 2cm... lmbt nyer la hai last week check up 38wks dah bukak 1cm.. seminggu bukaan 1cm jee... baby x mau kuar lg eak.. huhuhuhu.. tp bila check air ketuban agak banyak.. doc riso sbb high risk nnt takut pusat baby tekeluar skali ke bila water bag pecah.. nauzubillah.. then myself yg agak x bape larat... so doc tanya u nak masuk labour room ari nie... mcm x caya jee doc tanya mcm 2... aku rasa mcm happy sbb nak jumpa baby dah then takut pun ada gak.. huhuhuhu.. so afta discuss doc suggest check in LB pkl 10 mlm nnt sbb LB penuh.. Inform Mr.HB suh blk hari 2 jgk.....

So blk umah dulu dgn ibu... I'm still driving hocay even tgh sarat barat terpaksa la kan wifey yg ditinggal2kan.. huhuhuhu.. tp bfr 2 jumpa bos Mr. HB dulu sbb dia ada sth nak bagi baby.. afta settle semua nyer trs blk umah mula2 berhajat nak gi JJ pusing2 makan puas2 tp rasa x larat sesgt so just pg dominos tapau ape2 yg patut... so smpi umah lepak2 baring2 makan & makan... tgk tv smbl kemas barang2 semua... kemas katil tuk baby.. kemas bilik... x tau nape x leh tido lnsg... berpeluh2 mcm berjogging... huhuhuhu.. then order plak java chip & choc ice blended kat my sis.. so lg la x leh tido lnsg.. pkl 8 mandi, bersihkan diri sebersih nyer... malu hocay kalo berkarat.. huhuhuhu.. then smyg doa semoga dipermudahkan segala nyer.. siap2 pkl 10.15 br gerak gi hospital... ramai bising sbb janji dgn doc pkl 10.. tp pkl 10 still ada kat umah lg.. diaorg ckp aku takut... sebenar nyer aku xla takut sesgt biasa jee.. just rasa x ready jee seram pun ada.. huhuhu...
Rilex lg leh bbm & fb lg dgn membe2...

Dlm pkl 10.30 smpi hosp. terus gi check in LB... masuk2 nurse suh tukar baju... adus rasa takut dgn seram tiba2 datang... mcm x caya jee... Ibu teman masa nie... dah tukar semua.. nurse suh naik baring atas katil.. lg la rasa seram.. x lama lepas 2 Doc Ishak smpi.. dia check semua... then mula la adegan pecah water bag... mmg banyak sgt air... mcm x caya jee.. x lama lepas 2 Mr. HB smpi so turn dia plak teman dlm LB... mula2 ok lg.. leh tgk tv semua... tp x lama lepas 2 perut rasa memulas2 rasa mcm nak tercabut... pas2 ok sekejap pas2 dtg blk... nurse dtg check mmg contraction dah bermula... so bermula la saat2 yg agak menakutkan... betul la ckp org saat2 nak melahirkan ibarat mati syahid kan... sakit nyer x tau la nak bayangkan mcm ner... mcm nak tercabut nyawa pun ada... mmg x leh handle masa contraction 2 smpi... rasa nak lari blk umah jee...
Graf jantung baby yg normal.. tp graf contraction mummy yg turun naik...

Kesakitan sewaktu bersalin terutamanya semasa melahirkan anak pertama adalah di antara jenis kesakitan yang paling tinggi darjahnya yang di alami oleh kaum wanita. Al-Quran menggambarkan peri kesakitan yang di alami oleh kaum wanita sewaktu melahirkan bayi melalui penceritaan watak Siti Maryam, gadis suci yang melahirkan Nabi Isa a.s. Siti Maryam menyandarkan tubuh ke pohon kurma dan mengerang kesakitan sambil berdoa kepada Allah Swt.
(alQuran 16:19:23-24)


Nurse asyik dtg check... dia tanya nak amik ape2 ubat tahan sakit ke... aku ckp xpe leh tahan lg.. sebenar nyer mmg dah decide x mau amik epidural sbb nyer nak rasa mcm ner exp. sakit bersalin.... x mau la x rasa sakit lnsg mcm x thrill plak.. lgpun sebenar nyer takut nak inject kat tulang belakang 2.. aku mmg x leh handle inject2 nie lg2 kat tulang belakang mmg x leh bayang la mcm ner sakit nyer.. huhuhuhu.. Pethidine plak masa antenatal class doc ada ckp kind of drug so nnt leh lemahkan badan kita.. so hold dulu just sedut jee la Entonox"laughing gas" selagi x mahu... tp dlm pkl 3-4pm kot rasa sakit sesgt x tahan siap nangis2 lg... Mr. HB suh tahan jee.. selawat banyak2... doa... tp aku mmg dah x leh tahan.. sakit sgt.. suh Mr. HB pggl nurse i'm surrender nak amik jee ape2 injection yg ada.. then nurse bg pethidine.. rasa lega skit.. still rasa contraction 2 tp still mild2 jee.. boleh la tertido jap...

Tertido lepas dpt pethidine..

Dlm pkl 6 doc dtg check bukaan... br 4cm... frust nyer rasa masa 2... igtkan dah besar bukaan sbb sakit sesgt... doc ckp rehat dulu.. nnt dia dtg check lg... sakit dtg dan pegi.. x lama lepas 2 ubat bius pun dah abis.. layan entonox jee sedut jee bila sakit dtg.. sakit dtg dan pegi... bila x tahan sgt sakit menagis jee la jawab nyer... masa 2 mcm2 ada dlm otak nie... banyak sgt ke doa aku... rasa mcm nak mati la.. mcm ner la baby nnt kalo aku mati... mcm2 la sinetron smpt aku karang... pas 2 suh Mr. HB kuar pggl ibu... bila ibu masuk lagi la sedih... mintak maaf semua nyer.. mana la tau kan dosa2 terpendam ke... huhuhuhu... dlm pkl 9 doc dtg lg check bukaan br 5cm.... sedih nyer la masa 2... Allah jee yg tau.... doc ckp dlm pkl 12 nnt dia dtg balik.. :(

Dlm pkl 10 x tahan sesgt sakit... mintak nurse bg ape2 ubat tahan sakit... entonox mmg dah x jalan.. mula2 nurse ckp x leh... kena tahan jee la.. at last dia bg gak suntikan ikut drip tp x tau la suntikan ape.. lega skit.. leh tido sekejap.. then borak2 dgn Mr. HB makan kurma minum air zam2... x lama lepas dtg lg contraction... bertahan jee.... besar nyer dugaan mu Ya Allah.. pkl 1 lebih doc dtg check lg... br 7-8cm... bertambah sedih hati nie.. doc tiba2 ckp... "Farrah, kita x leh tunggu lg bukaan awak slow sesgt dah 14jam so kita x leh tunggu lg takut baby awak lemas.. so kita terpaksa operate".. sedih nyer bila dgr doc ckp mcm 2... bila tgk muka Mr. HB lg la betambah sedih... aku menagis beria... doc pujuk suh sabar ckp jgn riso xde ape2... 45 minit nnt dah leh jumpa baby..

Dlm menangis 2 contraction 2 bertambah kuat.... x cukup nafas dah sedut gas entonox 2... nurse plak busy prepare tuk procedure operation.. masukan tiub kencing... bg makan ubat... selesai semua nyer tggl nak masuk operation room jee... aku tggl sorang2 dlm labour room smbl mabuk "laughing gas" 2... tp dlm mabuk2 2 rasa mcm nak berry jee... nak pggl nurse mcm x larat plak... then masa nak pindah katil tuk pg ke OT.. smpt ckp dgn nurse "sy rasa nak berak sesgt" senset skit k.. huhuhu.. masa 2 ada 2 org nurse.. yg muda ckp xpe2 nnt kita settlekan kat OR.. tp nurse yg tua 2 tahan dia ckp nak tgk bukaan.. once nurse 2 check dia menjerit "kepala baby dah nampak nie.. panggil doc cepat"..

Sepantas kilat suasana jadi kecoh... nurse2 dtg kerumun... doc dtg.... Mr. HB pun ada... kaki tiba2 kena kangkang... dlm hati Allah jee yg tau... bersyukur sesgt... tp perasaan takut pun ada.. 2-3 kali gak aku mengucap kuat2.. rasa mcm nak mati plak... dah x peduli dgn org lain dah hilang rasa malu.. huhuhuhu.. mula la sesi nak kuarkan baby... push push push... huhuhuhu... suasana dlm LR masa 2 mmg mcm kapal karam... nurse2 semua bg semangat ajar mcm ner nak push.. smpi suara doc pun x dgr.. huhuhuhu... mula2 aku x pandai push rasa mcm blur sesgt padahal dah baca mcm2 konon2 terlebih menuntut skali nan ado.. then doc ckp dia terpaksa vakum sbb kepala baby x lepas... afta berapa kali try smpt la rehat kejap minum air seteguk dua then push balik... akhir berjaya our lil princess dilahirkan pukul 14.24pm...

Perasaan masa 2 x dapat dibayangkan mcm rojak la... doc jahit pun x rasa ape.. huhuhuhu... Bersyukur jee terlintas dlm hati... nikmat nyer pengalaman bersalin nie.. even dugaan ku agak berat.. tp amat berbaloi2 x leh digambarkan dgn kata2.....
Both of us yg akhir nyer jd mummy & daddy... :)

Ps - Kalo bosan jgn baca tau... Coretan nie khas tuk myra.. Mummy hope sgt myra baca nie nnt k bila myra dah pandai baca nnt... so kena sayang and dengar cakap mummy & daddy tau busyuk... :P

Monday, June 20, 2011

Just The Way U are - Humaira Aurelia..

When I See Your Face,
There's Not A Thing That I Would Change,
Cause You're Amazing,
Just The Way You Are,
And When You Smile,
The Whole World Stop And Stares For Awhile,
Cause Girl You're Amazing,
Just The Way You Are.

Syukur Alhamdullillah our adorable princess selamat dilahirkan pada 31 May 2011 14.24pm... 2.94kg.... Pipi yg mekar sejambak... huhuhuhuhu.....
Humaira Aurelia... buah hati pengarang jantung mummy & daddy.... Sayang sesangat... Be a good girl eak busyuk... Jangan nakal2 nnt mummy gigit hocay... huhuhuhuhu... Mmmuuaahh..

Ok la.. nnt update lg cite delivery yg agak seram sejuk... huhuhuhu... ape2 pun semua dah selamat.. Syukur Ke Hadrat Mu Ya Allah... semua nyer jadi kenangan yg terindah buat mummy & daddy.. ;)